duminică, 6 octombrie 2013

Strudel cu spanac (Placinta cu spanac)

Da, strudel cu spanac - sau placinta cu spanac si vine de la o persoana care nu agreaza spanacul, care nu mananca asa ceva in mod obisnuit, dar cu aceasta reteta veti manca si veti uita ce mancati. Datorita acestei retete am fost ceruta de sotie de ... o colega de munca - Mirela pe numele ei :) bineinteles a ramas ca astept alte oferte, dar daca nu se ivesc ... :) :)

Ingrediente (pentru 5 strudele sau o placinta):

2 1/2 cani faina
1 lingura ulei
1 lingurita sare
1 lingura otet
1 cana apa calduta
1 1/2 pachete margarina Unirea
1 1/2 kg spanac (sau o punga spanac congelat)
250g branza telemea (branza faramata - este mai grasa)
3 oua
ulei
1/2 pahar lapte

Se prepara mai intai coca, astfel: Se pune faina intr-un lighian, se face o groapa in mijloc si se adauga uleiul, otetul si sarea. Se amesteca cu o furculita si se adauga treptat apa calduta. Se framanta foare bine pana se obtine un aluat care nu se lipeste de maini. Daca este nevoie se mai adauga faina. Se bate de masa de mai multe ori (eu am impresia ca cu cat este mai bine batut de masa cu atat coca va fi mai frageda :) ). Daca ati hotarat sa faceti placinta, impartiti aluatul in doua. Pentru strudel lucrati cu el asa.

Se intinde o foaie potrivit de groasa si se unge cu margarina. Se impatureste sub forma de plic. Se mai intinde o data si se unge cu margarina iar de aceasta data se taie in raze si se impatureste aducand razele din puncte cardinale opuse. Se mai intinde o data foaia si se unge cu margarina, iar de aceasta data se impatureste iar sub forma de plic. Daca timpul va permite puteti lasa foaia la frigider cateva ore - sau o puteti face de pe o zi pe alta - in felul acesta margarina se intareste iar la cuptor se va topi si aluatul va fi mult mai fraged si se va desparti in foi.

Se imparte aluatul in 5 parti (pentru strudel) si se intinde in foi cat mai subtiri - de lungimea tavii si lata cat jumatate de tava sau chiar mai mult putin. Se unge cu umplutura si se ruleaza. Se aseaza in tava unsa cu margarina.

Umplutura: Daca ati luat spanac proaspat, se curata, se spala foarte bine si se opareste la foc mic. Dupa ce s-a muiat se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca dupa care se toaca. Spanacul tocat se amesteca cu branza faramata data pe razatoare, ouale, putin ulei si lapte. Umplutura nu trebuie sa fie foarte tare, trebuie sa aiba o consistenta mai moale.

Pentru placinta: se intinde prima foaie si se aseaza in tava unsa cu margarina, se pune umplutura si se uniformizeaza, apoi se aseaza foaia de deasupra - aceasta nu trebuie sa fie dreapta ci ondulata si cutata. In cute se vor pune bucatele de margarina, iar marginile se vor indoi si se vor lipi astfel incat sa nu iasa umplutura.

Tava se da la cuptor la 180 grade si se lasa pentru aproximativ 40 - 45 minute pana cand va fi rumenita uniform. Pacinta se va umfla - din aceasta cauza se aseaza foaia de deasupra cutat.

Cand este gata se scoate din cuptor si se stropeste imediat cu apa rece si se acopera cu un servet curat. Se lasa sa se raceasca.

Chiar daca pare multa munca va asigur ca nu este si chiar merita sa incercati. Este un aperitiv excelent pentru orice masa in familie.

Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu